Johannisberg on kasvinviljelytila. Tilalla kasvatamme Leipäviljaa ja mallasohraa. Satokausi alkaa huhti- toukokuussa peltojen kuivattua sen verran, että voimme höräyttää äestystraktorin tulille. Pellot ajetaan tasausäkeellä tarpeen mukaan kerrasta kolmeen kertaan hyvän kylvöpinnan aikaansaamiseksi. Kylvösiemet ja apulannat sujahtavat peltoon samalla vekottimella ja tämän jälkeen suoritetaan mahdollisesti tarpeen mukaan kylvöpinnan jyrääminen.
Seuraavat viikot jännätään viljan nousemista pintaan eli oraalle. Hieno kevätsade tekee aina hyvää, ettei pelto kuivu liaaksi. Vuoden taittuessa kesän puolelle on aika kasvinsuojeluaineiden ruiskuttamisen. Ne ajetaan kasvuston turvaamiseksi erilaisilta taudeilta, tuholaisilta ja rikkakasveilta. Kesän ajan kasvustoa tarkkaillaan ja tarvittaessa suoritetaan lisätoimenpiteitä hyvän sadon takaamiseksi. Suurimpia uhkia ovat tuholaiset, kuivuus ja rankat sateet. Täydellistä säätä kestää harvoin läpi kauden.
Syksyllä koittaa hetkistä parhain, sadonkorjuu. On hienoa päästä puimaan valmista viljaa laariin, kun sitä on koko kasvukauden hoivannut pellossa. Puinti tapahtuu puimurilla, jossa jyvät erotetaan akanoista ja oljet murskataan silppurin läpi takaisin peltoon maatumaan. Vilja ajetaan kuivuriin, jossa se kuivataan valmiiksi kuumalla ilmalla. Tämän jälkeen vilja siirretään varastointisiiloihin ja siitä eteenpäin myllylle.
Kauden päättää peltojen kyntäminen tai kevytmuokkaus. Näiden toimenpiteiden avulla varmistetaan ensi kevääksi maa siihen kuntoon, että voidaan aloittaa sama ruljanssi alusta. Koko kauden ajan on pidettävä mielessä ruuan tuottamisen jatkuvuus. Liika peltojen tiivistyminen ja kaltoin kohtelu vaikuttaa aina seuraavien vuosien satoon. Peltoja onkin syytä pitää hyvänä hyvän kasvukunnon aikaan saamiseksi.